Drømmehagen

Hagetips

Hagetips

Planting av trær

Vi får ofte spørsmål fra kunder om hvorfor treet (ofte frukttre) bare står og sturer og ikke vil gro eller til og med dør bare etter et par år. Når vi spør hvor det er plantet er svaret nesten alltid at det er plantet i plenen og at plenen (gresset) har fått gro igjen helt inntil treet!

Planting av tre og busk i plen (dersom det ikke er plen der du skal plante, kan du bruke samme fremgangsmåte)

 

Det viktigste når du planter et tre eller busk: IKKE la plenen vokse inntil treet!

Gresset vil ta all næring fra planten og «kverke» det for å ta over plassen.

Hold en plenfri sone rundt treet/busken på ca 70 cm i diameter.

 

Planting:

Lag et hull på ca 70 cm i diameter, trenger ikke å være dypt, men ta bort det som har blitt torv (hardt av gressrøttene).

I midten der du skal sette planten graver du så dypt at jordklumpen går nedi + litt til. Dersom planten er podet på en stamme (en klump på stammen som sitter ca 10 cm over potta), må ikke denne dekkes med jord.

Bruk kompostjord til å fylle hullet med, du kan eventuelt blande inn tørt løv, løvetannblad og noen tørre/råtne greiner: dette vil bidra til å lage en levende jord med masse mikroorganismer som planten trenger

Dekk jorden: det beste du kan dekke med er tørt løv, og la løvet som faller ned på høsten bli liggende rundt treet eller busken. Har du bærbusk eller frukttre kan du bare la frukt og bær du ikke bruker bli liggende! Da vil planten og jorda få naturlig næring!

 

MEN! Alle plante liker andre planter, så dette gjelder først og fremst plen (gress)!

Se flere tips fra oss: